Beste Eiwitshake: Het Verschil tussen Whey Concentraat en Whey Isolaat

Introductie

Eiwitshakes, eiwitrepen en eiwit poeder behoren tot de meeste gebruikte zuivel supplementen onder sporters. Omdat het aanbod zo groot is, bestaan er ontzettend veel variaties binnen de supplementen. Een hiervan is whey (ook wel wei genoemd), dat afkomstig is van zuivel.

Echter, binnen de whey supplementen bestaan er variaties zoals: whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Omdat whey concentraat en whey isolaat het meest gebruikt worden, zal in dit artikel worden gekeken naar de verschillen en of de een beter is dan de ander.

Wat zijn whey eiwitten?

Het gros van de eiwitten in eiwitshakes, eiwit poeders en eiwitrepen zijn afkomstig van melk. Want, het overgebleven vloeibare gedeelte van melk wanneer het wordt verwerkt tot kaas noemt men wei. Echter, voordat melk wordt verwerkt bestaat het uit 20% uit whey eiwitten en voor 80% uit de langzaam verterende eiwit calcium caseïne. Dus, beide vormen van eiwitten worden als hoogwaardig gezien, omdat ze alle aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft.

Verschil in bewerkingen whey eiwitten

Echter, whey eiwitten zijn toch nuttiger voor het lichaam dan calcium caseïne, omdat de whey eiwitten de aanmaak van nieuwe eiwitten stimuleren in de spieren. Echter, bestaan er ook verschillende soorten whey eiwitten, want je hebt whey concentraat en whey isolaat. Hoewel het beide om whey eiwitten gaat, worden er verschillende technieken gebruikt om whey concentraat en whey isolaat te verkrijgen.

Hoe worden whey concentraat en whey isolaat gemaakt?

Er zijn meerdere verschillen te noemen in voedingswaarde tussen whey concentraat en whey isolaat. Dat komt voornamelijk door het verschil in het bewerkingsproces om wei concentraat en wei isolaat te verkrijgen. Want, wanneer de vloeibare wei is verzameld als bijproduct van de melkproductie, ondergaat het nog verschillende bewerkingen om zo het eiwitgehalte te verhogen.

Eiwitgehalte per whey eiwit

Want wanneer het eiwitpercentage hoog genoeg is kan de vloeibare wei worden gedroogd om zo whey concentraat poeder over te houden. Hierdoor, bestaat het poeder voor 80% uit eiwitten en de overige 20% wordt gevormd door vetten en koolhydraten. Echter, wanneer andere en meerdere bewerkingen worden gedaan aan de vloeibare wei om het vetgehalte en koolhydraten te verlagen, ontstaat er whey isolaat poeder dat voor 90% uit eiwitten bestaat.

Wat is het verschil tussen whey concentraat en whey isolaat?

Door de verschillende bewerkingen van de wei vloeistof is het eiwitpercentage van whey isolaat hoger dan bij whey concentraat. Bovendien, is het vetgehalte en aantal koolhydraten lager bij de whey isolaat. Echter, zijn er geen verschillen in de hoeveelheid aminozuren tussen whey concentraat en whey isolaat.

Minder koolhydraten

Doordat whey isolaat minder koolhydraten heeft dan whey concentraat, heeft het ook minder lactose (melksuiker) per eenheid. Hierdoor, is dit ideaal voor sporters die last hebben van lactose intolerantie, maar voor zowel whey concentraat als whey isolaat is percentage lactose laag. Doordat whey isolaat meer bewerkingen heeft onderdaag dan whey concentraat is het ook de duurdere variant van whey eiwitten.

Schema verschillen whey concentraat en whey isolaat

Het onderstaande tabel geeft kort en samenvattend weer wat de verschillen zijn tussen whey concentraat en whey isolaat.

  Whey Isolaat Whey Concentraat
Bewerking Meer Minder
Eiwitten Hoger Lager
Koolhydraten Nauwelijks Zeer laag
Vet Zeer laag Laag
Lactose Zeer laag Laag
Kosten Hoger Lager
Voordelen van whey concentraat en whey isolaat

Omdat zowel whey concentraat en whey isolaat rijk zijn aan eiwitten, kun je volop profiteren van de voordelen van eiwitten. Want, eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het lichaam na intensieve trainingen, omdat eiwitten bijdragen aan spiergroei en spierherstel. Hierdoor, verkort je de herstelperiode die het lichaam nodig heeft na een zware training.

Daarnaast, zijn de eiwitshakes met whey concentraat of whey isolaat een makkelijke manier om snel veel eiwitten binnen te krijgen. Want, een eiwitshake bevat ongeveer 25 gram eiwitten en daarvoor moet je 130 gram kalkoenfilet voor eten. Dus, een eiwitshake met whey concentraat of whey isolaat is een makkelijke en goedkope bron van eiwitten.

Welke is beter?

Daar is geen direct antwoord op te geven, omdat de whey eiwitten voor verschillende doelen kan worden gebruikt. Want, Whey isolaat kan het besten worden gebruikt tijdens het afvallen of droog trainen, omdat whey isolaat laag is in vetten en koolhydraten. Echter, wanneer je aan het bulken bent of meer spieropbouw wil behalen dan is whey concentraat de beste eiwit poeder. Kortom, het hangt van jouw doel af om te kiezen welke eiwit poeder het beste bij jou past.

GymFood Eiwitten

Gelukkig hebben wij bij GymFood een sterk assortiment van de beste en hoogste kwaliteit eiwitten. Dus, ook whey concentraat en whey isolaat. Daarnaast, zijn onze whey eiwit poeders hoog gedoseerd aan eiwitten en bevatten weinig koolhydraten, lactose en vetten. Daarom, behoren onze whey eiwitten tot de beste eiwitshakes binnen een actieve en gezonde levensstijl.

Kortom, zorg vandaag nog dat je onze whey eiwitshake in huis hebt om jouw droom lichaam te halen via de onderstaande links:

Captain’s Gym Whey Concentraat

https://gymfood.nl/whey-concentraat/captains-gym/

Ultimate Dragon Whey Isolaat

https://gymfood.nl/whey-isolaat/ultimate-dragon/

Geef een antwoord